Începe să lucrezi cu noi de acum. Afacerea ta are nevoie de noi

 

Ce este un certificat energetic

Certificatul energetic este un document ce cuprinde informatii referitoare la eficienta unei cladiri din punct de vedere energetic, mai exact face referire la cantitatea de energie consumata pentru a incalzi, ilumina si produce apa calda menajera intr-un imobil. Calculele necesare intocmirii unui astfel de document sunt realizate de o persoana specializata, denumita auditor energetic atestat.

Legea nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor stabileste obligativitatea obtinerii si detinerii unui certificat energetic. Conform prevederilor in vigoare, proprietarul sau administratorul unei cladiri sau unitati de cladire (apartament) va fi obligat sa puna la dispozitia viitorului cumparator sau chirias, o copie a certificatului energetic, prin care acesta va fi informat despre performanta energetica a cladirii. Astfel, contractele de vanzare-cumparare la care nu este atasat certificatul energetic este supus “nulitatii relative”. Adica, tranzactia poate fi declarata nula doar daca cumparatorul sau vanzatorul reclama absenta certificatului.

Documentul a devenit obligatoriu de la 19 iulie 2013 in situatia in care un spatiu de locuit se vinde, se inchiriaza sau se doreste reabilitarea termica a acestuia. In cazul cladirilor noi, documentul trebuie sa fie obtinut de investitor, fiind inclus in documentatia pentru receptia la terminarea lucrarilor. Certificatul energetic este un act necesar pentru inscrierea rolului fiscal al cladiri sau pentru incladirea imobilului respectiv.

Deseori, certificatul energetic este confundat cu un audit energetic. Desi ambele variante sunt obtinute cu ajutorul unui auditor energetic, diferenta dintre ele este foarte mare. Certificatul este un document prin care se atesta apartenenta unei cladiri de o anumita clasa de eficienta energetic, in timp ce auditul este un studiu mai complex, prin care se gasesc solutii fiabile pentru imbunatatirea eficientei.

Certificatul energetic este unul dintre documentele necesare pentru locuintele unifamiliale, blocuri de locuinte, birouri, cladiri ale institutiilor de invatamant, spitale, hoteluri si restaurante, sali de sport, cladiri pentru servicii de comert sau alte tipuri de cladiri consumatoare de energie, cladirile aflate in proprietatea sau administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice.

Certificatul de performanta energetica prezinta doi indicatori importanti: clasa energetica, cuprinsa intre A si G (clasa A fiind cea mai eficienta din punct de vedere energetic, respectiv un consum de aproximativ 125 de kWh/mp/an, iar clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum energetic de peste 820 de kWh/mp/an) si nota energetica (cuprinsa intre 1 si 100, nota 100 fiind cea mai buna).

Pe langa clasa de eficienta energetica din care face parte cladirea, in certificatul energtic se gasesc si informatii legate de consumul de energie, masurat in kWh/m2/an. Toate aceste informatii ajuta proprietarul sa gaseasca solutii cat mai eficiente pentru imbunatatirea eficientei si pentru scaderea cheltuielilor legate de energie.

Calculand consumul de energie, certificarea energetica este puternic influentata de nivelul de izolare termica al locuintei fata de exterior si sol, acestea fiind zonele pe unde caldura se poate pierde (prin ferestre neetanse sau de proasta calitate, pereti cu calitati de izolare termica redusa etc.).

 

 

Cum se obtine certificatul energetic

Certificatul de performanta energetica se elaboreaza si se elibereaza de catre auditorul energetic pentru cladiri, la solicitarea investitorului, proprietarului sau administratorului cladirii ori unitatii de cladire.

Atat auditorii de gradul I cat si cei de gradul II pot sa elibereze astfel de certificate, insa este mai recomandat sa se apeleze la auditorii de gradul I, deoarece acestia ofera mult mai multe oportunitati, inclusiv elaborarea unui audit energetic. Auditorii de gradul II pot elibera certificate energetice doar pentru locuinte (case si apartamente) si instalatiile aferente, in timp ce auditorii de gradul I pot elibera certificate de performanta energetica pentru toate tipurile de cladiri pentru care este necesar acest lucru. Aditional, fiecare auditor energetic poate avea una dintre urmatoarele specialitati: constructii; instalatii; constructii si instalatii (majoritatea avand specialitatea din urma).

Elaborarea certificatului presupune evaluarea performantei energetice a cladirii in conditii normale de utilizare, pe baza caracteristicilor reale ale sistemului constructiei si instalatii aferente (incalzire, preparare sau furnizare a apei calde de consum, ventilare si climatizare, iluminat artificial); incadrarea in clase de performanta energetica si de mediu a cladirii; notarea din punct de vedere energetic a cladirii.

Auditorul energetic are dreptul, in baza atestatului de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, sa realizeze auditul energetic pentru cladiri sau unitati de cladire, sa intocmeasca certificatul de performanta energetica si raportul de audit energetic. Acesta isi poate desfasoara activitatea ca persoana fizica autorizata sau ca angajat al unei persoane juridice.

Solicitantul trebuie sa se adreseze unui auditoriu energetic atestat si sa incheie un contract de prestari servicii cu acesta. Proprietarul sau administratorul trebuie sa detina si sa puna la dispozitia auditorului energetic planurile cladirii sau apartamentului, din Fisa de cadastru sau din contractul de vanzare-cumparare, precum si informatii legate de istoricul cladirii, inclusiv modificari de spatiu, de functiune si reparatiile facute de-a lungul anilor.

Auditorul energetic va trebui sa stranga la dosar urmatoarele documente: planul general de incadrare in zona al imobilului (scara 1:2000), cu precizarea punctelor cardinale; planuri de arhitectura – fatade si sectiuni pentru subsol, parter, etajul curent, ultimul etaj, terasa; planuri cu sectiuni longitudinale si transversale; planuri pentru instalatiile de incalzire si apa calda de consum; releveu apartament (scara 1:100); detalii constructive pentru pereti, planseu peste subsol, planseul de sub mansarda sau terasa; fisa tehnica pentru centrala termica, calorifere si tamplaria termoizolanta, daca acestea au inlocuit recent dotarile originale ale imobilului; facturi de apa calda, apa rece, energie termica sau de combustibil pentru centrala termica a cladirii.

De regula, documentul se poate obtine chiar si in 24 de ore pentru apartamente precum si case, si in maxim 72 de ore pentru alte tipuri de cladiri (certificate energetice la spitale, hale, banci, farmacii, benzinarii) din momentul inspectiei tehnice a auditorului energetic. Atata vreme cat auditorul are la indemana toate detaliile de care are nevoie, poate sa redacteze certificatul intr-un timp foarte scurt. Pentru asta, trebuie sa aveti pregatite toate actele cladirii si informatiile referitoare la modul in care aceasta este incalzita, la pozitia geamurilor sau alte detalii care ar putea influenta consumul de energie si este nevoie, de asemenea, si de o vizita a auditorului la imobil pentru a studia caracteristicile acestuia.

 

 

Cum se calculeaza pretul unui certificat al unui apartament, case sau alte tipuri de cladiri

Pretul certificatului energetic se stabileste de fiecare Auditor Energetic in parte, in functie de suprafata, de tipul locuintei sau de localitatea unde se afla aceasta.

Pretul pentru auditul si/sau certificatul energetic depinde de urmatoarele criterii: suprafata construita desfasurata (cladire / apartament); informatiile puse la dispozitie de catre beneficiar (proiect, carte tehnica a constructiei, consumuri energetice, etc.); in cazul in care informatiile tehnice solicitate nu sunt disponibile se fac masuratori si relevee, insa pretul unitar va creste; complexitatea constructiei si a solutiilor tehnice existente; termenul de predare al lucrarii; gradul de repetitivitate al proiectului; locatia cladirii / apartamentului.

Tariful se calculeaza dupa o formula ce include un cost unitar pentru pregatirea lucrarii si documentare, tariful unitar al lucrarii (euro/ metru patrat), aria desfasurata construita a cladirii si cinci coeficienti – de locatie, de documentatie, de complexitate, de instrumentare si de refolosire, potrivit AAECR.

Pretul unui certificat energetic variaza in functie de tipul si marimea imobilului. Si, bineinteles, de tarifele percepute de fiecare firma autorizata in parte. Estimativ, pretul unui certificat energetic este intre 150 si 400 de lei pentru imobile de tip apartament si 250 – 600 lei, pentru imobile de tip casa unifamiliala. Pentru certificarea unui alt tip de imobil, cum ar fi hala industriala, cladire de birouri, spatiu comercial, acesta se stabileste la fata locului, intre proprietar si reprezentantii firmei care va elibera documentul.

In cazul in care administrati un spatiu public, indiferent ca este un spital, o cladire de invatamant, un magazin sau o cladire de birouri, aceasta trebuie sa afiseze in mod vizibil certificatul energetic. In caz contrar, puteti fi sanctionat cu amenzi destul de usturatoare.

 

Care sunt actele necesare obtinerii certificatului energetic

Este in primul rand necesar sa cunoasteti totalul de acte. Este simplu dar obligatoriu ca inaintea venirii echipei care realizeaza un audit energetic sa aveti la dumneavoastra cadastrul locuintei.

Certificatul energetic poate fi eliberat doar de auditori energetici autorizati. Adica, atunci cand aveti nevoie de un astfel de document, luati legatura cu o firma autorizata sa intocmeasca si sa elibereze certificatul energetic. Este necesar sa adunati toate documentele si informatiile referitoare la proprietatea pe care o aveti si sa le puneti la dispozitia auditorului energetic. Acestea sunt informatii cu privire la: materialele din care este realizata casa, data terminarii – data PIF (punerii in functiune), planurile imobilului cu precizarea orientarii cardinale, numarul de utilizatori, eventual si date cu privire la consumurile lunare de apa calda si cele anuale de energie pentru incalzirea imobilului.

La inspectia cladirii sunt necesare urmatoarele acte: pentru apartamente – cartea tehnica a constructiei (daca exista); actul de proprietate; cadastrul sau releveul constructiei; pentru case si cladiri – cartea tehnica a constructiei (daca exista); planul de amplasament a cladirii (daca exista); planurile de structura ale cladirii (daca exista); planurile si descrierea instalatiilor de incalzire, racire, sanitare, gaze, electrice ale cladirii (daca exista).

Cartea tehnica a constructiei va fi documentul cel mai important deoarece contine informatii despre: partiurile de arhitectura ale fiecarui nivel; dimensiunile geometrice ale elementelor de constructii: fundatii, pereti, stalpi, grinzi, placi; dimensiunile golurilor din pereti, distanta dintre goluri, inaltimea parapetelor; structura anvelopei cladirii; tipul de usi si ferestre; alcatuirea elementelor de separare intre spatii cu diverse regimuri de temperatura (spatii secundare); planuri si scheme ale instalatiilor de incalzire, ventilare, climatizare, preparare a apei calde de consum si electrice (iluminat).

Daca cartea tehnica a constructiei lipseste, se va executa un releveu al cladirii, evidentiindu-se toate elementele enumerate mai sus.

 

 

Pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a obtine un certificat energetic

Este bine sa stiti in cele mai mici amanute care este situatia imobilului in care locuiti sau dupa caz, a imobilul in care vreti sa va mutati. In proportie de mai bine de 80 de procente, cladirile nu doar din  Romania, ci din toata Europa de Est se incadreaza la clasa energetica C si D, avand consumuri energetice specifice anuale pentru incalzire, apa calda, ventilatie si iluminat de peste 200 kWh/ m² pe an.

Pentru obtinerea certificatului energetic in primul rand, este nevoie sa contactati o firma autorizata care se ocupa de asa ceva. Odata contactata firma respectiva va trebui sa stabiliti impreuna cateva lucruri: ora si data cand se face vizita la imobil; locatia imobilului pentru care se va elibera certificatul de performanta energetica; actele necesare; ne comunicati anul constructiei imobilului (anul receptiei acestuia).

In al doilea rand rand, se va vizita locuinta pentru care se face certificarea cu scopul colectarii diferitelor date. Vizita se fixeaza intre auditorul energetic si solicitant, la o data de comun acord, si presupune efectuarea unui tur al locuintei, inclusiv la nivelul subsolului, al podului si al balcoanelor. In cadrul acestui tur, auditorul evalueaza starea instalatiilor, a fatadei si a peretilor exteriori, precum si imbunatatirile efectuate.  Ulterior, auditorul calculeaza consumurile specifice pe baza carora incadreaza imobilul intr-o clasa energetica si acorda nota energetica.

In ultima etapa, certificatul de performanta energetica a locuintei este redactat si inmanat solicitantului. Termenul intregului proces depinde de complexitatea cladirii sau a unitatii de cladire. Marea majoritate a firmelor pot expedia oriunde in tara (prin posta) certificatul energetic contra unei taxe suplimentare sau il puteti ridica in timpul programului de lucru cu publicul fara alte costuri de la sediul firmei respective.

 

 

Cand este obligatoriu sa aveti un certificat energetic

Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusa prin Legea 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.

Daca esti proprietar de imobil, ai nevoie de un certificat energetic. Obligativitatea intervine doar in momentul in care instrainezi sau inchiriezi imobilul, insa utilitatea sa este foarte mare chiar si atunci cand nu ai de gand sa vinzi constructia. Practic, certificatul de performanta energetica iti ofera cateva informatii care te ajuta sa obtii o cladire mai eficienta energetic, care consuma mai putina energie.

Cand doriti sa vindeti, cumparati, inchiriati sau chiar receptionati o locuinta, precum si sa consolidati sau sa reparati o constructie deja existenta, va trebuie pe langa documentele deja cunoscute si certificatul energetic. Foarte important de precizat este faptul ca un auditor energetic pentru cladiri poate elabora un certificat energetic oriunde pe teritoriul Romaniei si nu doar in raza careia este domiciliat. Elaborarea acestui act se executa in baza unui dosar ce cuprinde o serie de calcule si acte necesare. Pe langa certificatul energetic, auditorul energetic va prezenta si un set de masuri necesare pentru a imbunatatii calitatea energetica a cladirii.

 

 

Care este valabilitatea unui certificat energetic

Certificatul de eficienta energetica este valabil pe o perioada de 10 ani de la data eliberarii. Exista, de asemenea, o exceptie in situatia in care, pentru cladirea sau unitatea de cladire la care exista certificat in valabilitate, se efectueaza lucrari de renovare majora, care modifica consumurile energetice ale acesteia.

Acest document este foarte util, deoarece se poate estima costul de intretinere al locuintei, aspect ce influenteaza considerabil pretul de vanzare sau de inchiriere.

De asemenea, din certificatul energetic se poate vedea ce trebuie imbunatatit la o locuinta pentru a creste performanta energetica in ansamblu, intrucat fiecare dintre elementele care influenteaza nota energetica finala este incadrat separat intr-o clasa de eficienta energetica.

 

 

Care sunt clasele eficiente energetic pentru constructii

Atunci cand lumea are de cand sa achizitioneze electrocasnicelor, acestia doresc ca produsele pe care le vor cumpara sa faca parte din clasa energetica A+,  cand vorbim de imobile situatia este alta, ar trebui sa avem in vedere complexitatea lor si numarul de indici care se calculeaza inainte de incadrarea intr-o clasa sau alta pentru obtinerea unui certificat energetic. Exista indici pe care nu-i putem influenta oricat ne-am dori (doar, eventual, cu cheltuieli mari) si care ne incadreaza vrand-nevrand intr-o anumita categorie de imobile. In cazul apartamentelor, asezarea nord – sud, est – vest, faptul ca apartamentul este situat la parter sau la ultimul etaj,  ca acesta are multi pereti exteriori, grosimea peretilor, dimensiunea si numarul ferestrelor sunt factori asupra carora nu avem control sau putem intervene mult mai greu.

Chiar daca toti ne dorim sa ne incadram in clasa de eficienta energetica A, acest lucru este foarte putin probabil pentru majoritatea cladirilor vechi din Romania. Cladirile din clasa de eficienta energetica A au consum de energie redus si respecta cel putin coeficientii minimi de rezistenta termica impuse de normative. Exista si cladiri cu consum asa-zis zero, adica practic isi produc singure energia consumata, iar acest lucru implica investitii serioase in surse alternative de energie naturale, fie solara, eoliana sau de orice alt tip. Cladirile cu consum zero sunt proiectate cu mare grija pentru a se incadra aici. Multe cladiri noi din Romania nu se incadreaza in clasa A, iar cele mai multe imobile se afla undeva in clasele C sau D.

Problemele adevarate apar la incadrarea in clase de eficienta energetica inferioara cum ar fi D, E, F sau G, care pierd foarte multa energie din cauza lipsei izolatiilor, instalatiilor vechi sau defecte, lipsei apometrelor, repartitoarelor etc. In astfel de cazuri, recomandarile auditorilor energetici atestati ar trebui luate in serios si aplicate pentru ameliorarea situatiei si reducerea pierderilor.

Casa eficienta din punct de vedere energetic este locuinta care consuma cat mai putina energie pentru iluminare, incalzire si racire. In ultimii ani, constructia locuintelor verzi a devenit o preocupare importanta pentru constructori si dezvoltatori atat din perspective ecologice, cat si din perspective economice.

Peste tot in lume, oamenii au devenit tot mai interesati de locuinte care sa aiba un consum de energie scazut, care tinde spre 0. Exista deja o directiva europeana in acest sens si care va intra in vigoare in ultima zi a anului 2020. Aceasta directiva se refera la constructiile de case pasive, care ofera confort termic cu un consum scazut de energie.

Casele pasive au cel mai inalt standard de eficienta energetica de pe glob si au drept obiectiv mentinerea unui consum total de caldura, apa calda si energie electrica sub 42 kWh / m² pe an. O astfel de casa pasiva, cu un asemenea consum pe an, e un obiectiv greu de atins, insa asta nu inseamna ca nu ne putem eficientiza casele treptat, cu fiecare an, pana la atingerea telului impus.

Eficientizarea consumului de energie nu presupune doar izolarea locuintei, ci si un sistem de incalzire ce se bazeaza pe energie regenerabila, cat si un sistem de ventilatie care sa extraga aerul viciat si sa-l filtreze, fara sa se piarda caldura in acest proces.

Casele eficiente energetic au un bilant energetic scazut. Bilantul energetic al casei reprezinta energia consumata pentru ca locuitorii casei sa aiba parte de confort termic ridicat si de o calitate a aerului superioara. Domul geodezic este un exemplu de constructie cu o eficienta crescuta din punct de vedere energetic, iar aceasta eficienta este datorata in mare masura formei acestei constructii.

Este mult mai usor sa construiesti de la zero o casa eficienta din punct de vedere energetic decat sa cresti eficienta energetica a unei locuinte deja construite. In etapa proiectului ai control total asupra constructiei si poti alege o orientare care sa sporeasca eficienta energetica a locuintei, precum si materialele, de la bun inceput.

Daca imobilul este deja construit si casa nu poate fi proiectata din start pentru a consuma cat mai putina energie, putem apela la solutii ulterioare. Se poate micsora consumul de energie pentru o locuinta deja construita sau al unui apartament prin: izolarea interioara a peretilor – cu polistiren, vata minerala sau materiale ecologice precum balotii de paie, izolarea exterioara a peretilor, schimbarea geamurilor (la nivelul geamurilor se pierde cea mai mare cantitate de caldura, schimbarea lor poate imbunatati in mare masura confortul termic in locuinta), izolarea acoperisului, mansardei sau terasei, izolarea subsolului, eficientizarea sistemului de incalzire/racier, eficientizarea consumului de energie – prin utilizarea de becuri economice, economizoare, echipamente economice, electrocasnice noi cu clasa energetica ridicata, eficientizarea incalzirii apei menajere sau reducerea consumului de energie, folosirea unor sisteme inteligente de monitorizare a temperaturii, umiditatii si altor factori de confort – termostatul, etc.

Constructiile eficiente energetic reprezinta viitorul in ceea ce priveste locuintele noastre si nu numai.

 

 

Ce mai trebuie sa stiti despre certificatele energetice

Certificatul energetic nu este un act obligatoriu chiar pentru toate cladirile. Exista anumite tipuri de cladiri care nu intra in categoria imobilelor pentru care trebuie emis un certificat de performanta energetica. Certificatul nu este un act necesor urmatoarelor tipuri de constructii: cladiri si monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturala sau istorica deosebita, carora, daca li s-ar aplica cerintele, li s-ar modifica in mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior; cladiri utilizate ca lacasuri de cult sau pentru alte activitati cu caracter religios; cladiri provizorii prevazute a fi utilizate pe perioade de pana la 2 ani, din zone industriale, ateliere si cladiri nerezidentiale din domeniul agricol care necesita un consum redus de energie; cladiri rezidentiale care sunt destinate a fi utilizate mai putin de 4 luni pe an; cladiri independente, cu o suprafata utila mai mica de 50 m2.

 

 

Cine are responsabilitatea de a obtine certificatul energetic

Certificatul energetic este un document, pe cat de simplu, pe atat de important. Desi in Romania este obligatoriu din anul 2013, acest document este gandit de foarte multi ani de autoritatile din Uniunea Europeana, iar scopul sau este unul cat se poate de bun: de a elimina poluarea de pe continent.

Desi certificatul energetic in sine nu are capacitatea de a elimina poluarea, poate sa creeze statistici si sa ofere o imagine clara asupra modului in care se consuma energia in cadrul imobilelor. Conform statisticilor, 40% din poluarea din aer este generata de cladiri, asadar, este important sa se incerce o imbunatatire a acestora.

Certificatul energetic este unul dintre cele mai importante documente de care are nevoie proprietarul unei constructii. Acesta este util atat pentru eficientizarea energetica a cladirii, cat si pentru obtinerea unui pret corect, in cazul instrainarii ei. Nu doar utilitatea face acest certificat extrem de important, ci si obligativitatea.

 

 

Legislatia privind certificatul energetic

Legea nr 372/2005, publicata in M.Of. partea I nr. 1144/19.12.2005 este legea care reglementeaza procesul de certificare energetica si care clasifica cladirile in functie de performanta energetica

In principal, legislatia din domeniul certificatului de performanta energetica (certificat energetic) este reprezentata de cele doua legi: Legea nr. 372/2005 republicata – privind performanta energetica a cladirilor; Legea nr. 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 – privind performanta energetica a cladirilor si prin ordonanta urmatoare: Ordonanta nr. 13/2016 a Guvernului Romaniei pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.

Legea nr. 159/2013 stabileste, de asemenea, ca toate contractele de vanzare-cumparare incheiate fara prezentarea certificatului sunt supuse nulitatii relative, potrivit prevederilor Codului Civil. Totodata, in actul normativ publicat recent se arata ca la data inregistrarii contractului de vanzare-cumparare, respectiv de inchiriere, proprietarul are obligatia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificat, iar originalul va ramane in posesia proprietarului. In plus, o modificare importanta introdusa de legea mentionata este aceea ca, incepand din 18 iulie, toate anunturile cu oferte de vanzare si de inchiriere (site-uri imobiliare, ziare, etc) trebuie sa contina clasa energetica a apartamentului oferit.

Conform Legii nr. 372/2005 republicata, „Articolul 1: Scopul prezentei legi este promovarea masurilor pentru cresterea performantei energetice a cladirilor, tinandu-se cont de conditiile climatice exterioare si de amplasament, de cerintele de confort interior, de nivel optim, din punctul de vedere al costurilor, al cerintelor de performanta energetica, precum si pentru ameliorarea aspectului urbanistic al localitatilor. Cresterea performantei energetice a cladirilor prin proiectarea noilor cladiri cu consumuri reduse de energie si prin reabilitarea termica a cladirilor existente, precum si informarea corecta a proprietarilor/administratorilor cladirilor prin certificatul de performanta energetica reprezinta actiuni de interes public major si general in contextul economisirii energiei in cladiri, al imbunatatirii cadrului urban construit si al protectiei mediului. ”

De asemenea, conform „Articolului 2: Prezenta lege stabileste conditii cu privire la: a) cadrul general al metodologiei de calcul privind performanta energetica a cladirilor si a unitatilor acestora; b) aplicarea cerintelor minime de performanta energetica la cladirile noi si la noile unitati ale acestora; c) aplicarea cerintelor minime de performanta energetica la cladirile existente, unitatile de cladire si elementele care alcatuiesc anvelopa cladirii supuse unor lucrari de renovare majora, precum si in cazul instalarii/inlocuirii/modernizarii sistemelor tehnice ale cladirilor; d) aplicarea cerintelor minime de performanta energetica la elementul/elementele care face/fac parte din anvelopa cladirii si are/au un impact semnificativ asupra performantei energetice a acesteia, in cazul in care este/sunt modernizat/modernizate sau inlocuit/inlocuite; e) certificarea energetica a cladirilor si a unitatilor acestora; f) inspectia sistemelor de incalzire si a sistemelor de climatizare din cladiri; g) sistemul de control al certificatelor de performanta energetica, al rapoartelor de audit energetic, precum si al rapoartelor de inspectie a sistemelor tehnice ale cladirilor.”

Articolul 11, dupa noua lege nr. 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005, spune: „(1) La cladirile existente la care se executa lucrari de renovare majora, performata energetica a acestora sau a unitatilor de cladire ce fac obiectul renovarii trebuie imbunatatita, pentru a satisface cerintele stabilite in metodologie, in masura in care acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, functional si economic. (2) Documentatia tehnica elaborata pentru autorizarea lucrarilor de interventie pentru renovarea majora dezvolta masurile prevazute in raportul de audit energetic. (3) In cazul renovarii majore a cladirilor, proprietarii/ administratorii acestora pot monta sisteme alternative de producere a energiei prevazute la art. 10 alin. (2), in masura in care prin auditul energetic al cladirii se stabileste ca acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, functional si economic.”

Dupa articolul 12, din Legea nr. 352/2005, conform legii nr. 159/2013 se introduce trei noi capitole care precizeaza urmatoarele aspecte: Art. . – (1) In cazul cladirilor noi, precum si in cazul renovarii majore a cladirilor existente, se respecta cerintele referitoare la sistemele tehnice ale cladirilor prevazute in reglementarile tehnice specifice, in vigoare la data intocmirii proiectelor, cu privire la instalarea corecta, dimensionarea, reglarea si controlul sistemelor tehnice si vizeaza cel putin urmatoarele: a) sistemele de incalzire; b) sistemele de preparare a apei calde de consum; c) sistemele de climatizare/conditionare a aerului; d) sistemele de ventilare de mari dimensiuni; e) o combinatie a acestor sisteme. (2) Cerintele se aplica in masura in care, prin proiect, se stabileste ca acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, functional si economic. Art. . – In cazul cladirilor noi, precum si in cazul renovarii majore a cladirilor existente, proprietarii/administratorii cladirilor pot solicita, in conditiile legii, montarea unor sisteme inteligente de contorizare, sau, dupa caz, instalarea unor sisteme de control active, precum sistemele de automatizare, control si/sau monitorizare, care vizeaza economia de energie. Art. . – (1) Cladirile noi, pentru care receptia la terminarea lucrarilor se efectueaza incepand cu 31 decembrie 2020, vor fi cladiri al caror consum de energie din surse conventionale este aproape egal cu zero. (2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), cladirile noi din proprietatea/administrarea autoritatilor administratiei publice care urmeaza sa fie receptionate dupa 31 decembrie 2018 vor fi cladiri al caror consum de energie din surse conventionale este aproape egal cu zero.(3) Nivelul necesarului de energie pentru cladirile al caror consum de energie din surse conventionale este aproape egal cu zero, inclusiv cel asigurat din surse regenerabile, se stabilesc prin reglementari tehnice, diferentiat pe zone cu potential de energie din surse regenerabile si se actualizeaza periodic, in functie de progresul tehnic. (4) Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in calitate de autoritate in domeniul cresterii performantei energetice a cladirilor, initiaza planuri nationale de crestere a numarului de cladiri al caror consum de energie din surse conventionale este aproape egal cu zero, in care pot fi incluse obiective diferentiate in functie de categoriile cladirilor prevazute la art. 7 alin (1). (5) Planurile nationale prevazute la alin. (4) se initiaza pe baza planurilor locale de masuri prioritare, elaborate de catre autoritatile administratiei publice locale si transmise anual Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Art. .  Prevederile art.  se aplica in masura in care investitiile respective se justifica din punct de vedere tehnico-economic, in baza analizei de rentabilitate pe durata normala de functionare a cladirii. Art. . – In scopul cresterii performantei energetice a cladirilor si al tranzitiei catre cladiri al caror consum de energie din surse conventionale este aproape egal cu zero, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in calitatea acestuia de autoritate competenta a administratiei publice centrale, initiaza acte normative prin care promoveaza masuri care au in vedere, in principal: a) utilizarea adecvata a fondurilor structurale in vederea cresterii eficientei energetice a cladirilor, in special a locuintelor b) utilizarea eficienta a fondurilor atrase de la institutii financiare publice; c) coordonarea utilizarii fondurilor de la Uniunea Europeana cu cele nationale, precum si alte forme de sprijin, in vederea stimularii investitiilor in eficienta energetica, in scopul realizarii obiectivelor nationale; d) gestionarea resurselor financiare alocate din fonduri publice pentru finantarea, in conditiile legii, a elaborarii documentatiilor tehnico-economice, certificatelor de performanta energetica, rapoartelor de expertiza tehnica si audit energetic, precum si pentru executarea lucrarilor de renovare majora a cladirilor incluse in programe pentru cresterea performantei energetice a cladirilor. Art. . – Autoritatile administratiei publice locale pot finanta, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale, elaborarea documentatiilor tehnico-economice, precum si executarea lucrarilor de renovare majora la cladiri de locuit si la cladiri de interes si utilitate publica, incluse in programe pentru cresterea performantei energetice a cladirilor.”

 

 

Detaliile pe care trebuie sa le cunoasteti despre certificatul energetic

Inainte de toate, trebuie sa intelegem acest demers in mod corect.  Trebuie sa intelegem ca aceasta actiune  de certificare energetica este una de educare a populatiei din punct de vedere al consumului de resurse,  iar rolul oricarui  auditor si al nostru implicit este de a transmite in fiecare casa acest lucru. Fiecare dintre noi  trebuie sa constientizeze faptul ca resursele de energie, apa potabila, oxigen nu sunt inepuizabile si chiar daca pentru multi apare o chestiune abstracta, in deceniile urmatoare este posibil sa ne lovim de aceste realitati! Irosirea acestor resurse acum poate pune in pericol bunastarea generatiilor care vor urma si care nu vor mai avea prea multe optiuni… Si aici nu este vorba despre despre bunastare in sensul propriu, ci despre nevoile primare, fara de care viata ar deveni foarte complicata… Asadar, o certificare energetica ne ajuta acum sa gestionam resursele pentru viitor!

Rolul unui certificat de performanta energetica este de a instiinta proprietarii, chiriasii si publicul (pentru cladirile vizitate frecvent de public gen spitale, scoli, gradinite, spatii comerciale, cladiri de birouri etc.) asupra costurilor de intretinere, asupra pierderilor si de a indemna la o economisire mai riguroasa a resurselor.

Daca ai cumparat deja o locuinta ineficienta energetic, sau banuiesti ca locuinta ta are astfel de probleme si vrei sa o vinzi sau sa o dai in chirie, fa primul pas si solicita un certificat de performanta energetica. Acest act nu va trebui sa iti lipseasca la vanzare sau inchiriere, iar valabilitatea certificatului energetic este de 10 ani.

Auditorul energetic atestat iti poate da detalii privitoare la cauzele consumului ridicat de energie. Poti solicita un audit energetic si o analiza a locuintei prin termografie in infrarosu pentru a afla mai exact situatia izolatiilor exterioare, a ferestrelor etc. Termoviziunea constructiilor este o metoda extrem de eficienta in detectarea pierderilor de caldura, problemelor la conduce etc.

Important e ca termografia sa fie facuta de specialisti si sa foloseasca niste camere de termoviziune moderne. Numai un auditor energetic atestat de gradul I poate face audit energetic si numai el te poate lamuri cum poti ameliora situatia si ce masuri trebuie sa iei.

Eficienta energetica nu inseamna economie prin disconfort si lipsa, ci o economie confortabila, reala, data de eficienta. Cei mai multi chiriasi, proprietari sau administratori de imobile platesc mult prea mult la facturile de apa, curent sau caldura.

Obligativitatea obtinerii lui este impusa prin lege doar cand vrei sa vinzi, sa dai in chirie un imobil sau la receptia unui imobil nou, pentru ca viitorii proprietari sa stie la ce costuri se pot astepta la intretinere.

Colaborări​​​​​​​

NOI ILUMINĂM ZIUA TA

Nisempra

Electro

Drobeta-Turnu Severin, Str. GRIGORE FLORESCU, Bloc A8, Scara 1, Etaj Parter, Apartament 1-2, Județ Mehedinţi

+40 732 128 311

+40 746 837 960

 

nisempra@gmail.com

Nisempra

Electro